Διαδρομές - Εξορμήσεις

Διαδρομή Άγιος Βλάσιοςà ΚαραμαναίικαàΓέφυρα Επισκοπήςà Ευρυτανία


Η γέφυρα της Επισκοπής συνδέει τους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και δημιουργήθηκε μαζί με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού, σε υψόμετρο 300 μέτρων και χτίστηκε πάνω απ’ το ομώνυμο χωριό που χάθηκε στα νερά της λίμνης.

Η Επισκοπή ήταν ένα μεγάλο χωριό, στο σημείο που περνούσε ο ποταμός Μέγδοβας. Το μέρος ήταν πεδινό, το πιο εύφορο του νομού Ευρυτανίας, και το χωριό βρισκόταν ακριβώς πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Καρπενήσι με το Αγρίνιο. Το 1965, άρχισε η κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το οποίο δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη τα νερά της οποίας κατέκλυσαν την Επισκοπή και τα άλλα μικρότερα χωριά της περιοχής.


Οι κάτοικοι του χωριού, αφού πήραν κάποιες αποζημιώσεις για τις χαμένες τους περιουσίες, εγκατέλειψαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν κυρίως στο Αγρίνιο αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στο Καρπενήσι, στη Λαμία, στην Αθήνα, αλλά και στο εξωτερικό. 


Κάποιοι κάτοικοι, ωστόσο, παρέμειναν στην περιοχή και έχτισαν το σημερινό μικρό χωρίο που βρίσκεται δίπλα από τη γέφυρα που ενώνει Ευρυτανία και Αιτωλοακαρνανία. Απέναντι ακριβώς, στην πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται το χωριό Ψηλόβραχος.


Διαδρομή Άγιος ΒλάσιοςàΚαραμαναίϊκαà φράγμα Κρεμαστών



Η λίμνη των Κρεμαστών αποτελεί το φυσικό σύνορο του Δήμου Αγρινίου με το Νομό Ευρυτανίας και απέχει περίπου 60χλμ. από την πόλη του Αγρινίου. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η λίμνη ονομάζεται Παρακαμπύλια. Πήρε το όνομά της (παρά+καμπύλος) από τον παραπόταμο του Αχελώου, Ταυρωπό ή αλλιώς Μέγδοβα, ο οποίος ονομαζόταν Καμπύλος στην αρχαιότητα λόγω του ελικοειδούς ρου που σχημάτισε αμέτρητες καμπύλες.

Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης των Κρεμαστών με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη. Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος και δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 από την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών ΑχελώουΑγραφιώτηΤαυρωπού και Τρικεριώτη 
Αφού αφήσουμε τον Άγιο Βλάσιο, συνεχίζουμε για την Χούνη, ένα ορεινό χωριό με βρύσες και τρεχούμενα νερά όπου η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Εδώ θα ξεδιψάσετε στις 13 βρύσες του Μουσολίνι στην σκιά ενός αγέρωχου πλάτανου (δείτε επίσης την ενότητα “Λίμνη Κρεμαστών”).
Μετά από λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσουμε την πινακίδα για το Φράγμα Κρεμαστών και μπορούμε να παρεκκλίνουμε λίγο από την πορεία μας και να οδηγηθούμε σε ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης. Το φράγμα είναι επισκέψιμο και θα αποτελέσει την πρώτη επαφή μας με την λίμνη Κρεμαστών.

Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στην αρχική πορεία μας και φτάνουμε στην εντυπωσιακή γέφυρα της Επισκοπής που δημιουργήθηκε μαζί με την λίμνη για να ενώσει τους δύο νομούς.
Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μία στάση εδώ για να δοκιμάσει φρέσκο ψάρι από τη λίμνη αλλά και άλλες ντόπιες λιχουδιές. Ο τόπος παράγει ελαιόλαδο, ελιές καλαμών, μέλι θυμαρίσιο, αρωματικά φυτά  όπως ρίγανη, χαμομήλι και τσάι. Επίσης οι ταξιδιώτες μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακά γλυκά, φτιαγμένα από αγνά υλικά, όπως είναι το καρυδάκι, το βύσσινο και η μαρμελάδα. Τέλος, ο τόπος ακόμα φημίζεται για τα αγνά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής.
Από τον δρόμο δίπλα ακριβώς από τη γέφυρα της Επισκοπής, μπορούμε να οδηγηθούμε μέχρι το χωριό Αγαλιανός μέσα σε μία καταπράσινη περιοχή. Ανηφορίζοντας τον δρόμο ξεπροβάλλει ο Ψηλόβραχος, ένα φυσικό ταμπούρι με την επιβλητική του παρουσία. Στον Αγαλιανό μπορείτε να βρείτε και τρόπο για να κάνετε και μία βόλτα στην λίμνη με βάρκα. Στο δρόμο σας θα βρείτε τον ναό του Αγίου Λόγγινου, στον Αγαλιανό, με τη μαγευτική θέα προς την λίμνη.
Συνεχίζοντας τον δρόμο κατευθυνόμαστε στον Ψηλόβραχο, περνώντας από τη βάση του ομώνυμου βράχου όπου το τοπίο είναι εκπληκτικό: από τη μία όγκοι πέτρας και δύσβατου ορεινού τοπίου με μικρούς καταρράκτες να ξεπροβάλλουν από τον βουνό και από την άλλη τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης Κρεμαστών. Η συνέχεια του δρόμου θα μας οδηγήσει στην Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου κοντά στη διασταύρωση για το φράγμα Κρεμαστών.
Διαδρομήà Άγιος Βλάσιοςà Αγαλιανός 







Διαδρομήà Άγιος Βλάσιοςà Προυσσός 


Ξακουστό είναι το Μοναστήρι του Προυσού! Τόσο για εκείνους που θα επιλέξουν την επίσκεψη σε αυτό για λόγους θρησκευτικής πίστης αφού θεωρείται σπουδαίο πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο που προσελκύει πολλούς ενδιαφερόμενους -  όσο και για εκείνους που αναζητούν τα ξεχασμένα χνάρια της Ιστορίας καθώς η μονή υπήρξε το κατ’ εξοχήν καταφύγιο του μεγάλου αγωνιστή της Εξέγερσης του 1821, Γ. Καραϊσκάκη!
Οπωσδήποτε το τοπίο ενθουσιάζει κάθε φυσιολάτρη ταξιδευτή. Απόκοσμο και επιβλητικό, αποτελεί τον ορισμό της άγριας ευρυτανικής φύσης. Το μοναστήρι βρίσκεται φωλιασμένο σε ένα τρομερό τόπο, μέσα σε μια απόκρημνη βραχώδη περιοχή που οριοθετούν τα δύο πανύψηλα χιλιοτραγουδισμένα βουνά μας η Χελιδόνα και η Καλιακούδα, παρακλάδια της ραχοκοκαλιάς του ελατόφυτου Τυμφρηστού. Το σκληρό ανάγλυφο κόβει κυριολεκτικά την ανάσα : θεόρατοι βράχοι χυμάνε σε αβυσσαλέους γκρεμούς, ενώ ασυγκράτητα κρυστάλλινα νερά βροντογυρνάνε σε ένα βαθύ μεγάλο φαράγγι το οποίο φτάνει μέχρι τις παρυφές του Καρπενησίου! Πυκνά ελατοδάση ντύνουν ολόγυρα τα βουνά, προσφέροντας μία ασύλληπτη εικόνα άγριας, παραμυθένιας ομορφιάς. Εκεί, στο χείλος ενός απύθμενου γκρεμού, αιωρείται κρεμασμένο σε ένα κάθετο βράχο το ιστορικό μοναστήρι του Προυσού! 



θα συναντήσουμε και το λαξεμένο βράχο μετά την ιερά μονή





και αμέσως μετά  και τα… «Πατήματα της Παναγίας»! Εδώ παρατηρούμε ένα μικρό προσκυνητάρι με κάθε λογής τάματα και τα περίφημα «βήματα της Παναγίας» : Πρόκειται, για ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο που παριστά επτά διαφορετικά αποτυπώματα σε μορφή «πατούσας» κατά μήκος ενός κατακόρυφου βράχου. Οι πιστοί, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι αυτά είναι τα χνάρια της Παναγίας όταν ερχόμενη από την Προύσα πέρασε από εδώ, τρυπώντας μαζί και την απέναντι βουνοκορφή, το αποκαλούμενο «Τύπωμα» ή «Δρακότρυπα»!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου